/ БГНЕС
Всички 11 кандидати за президентския стол в Париж вече дадоха своя глас на днешния вот. Те избраха да гласуват в родните си места, където всеки един от тях е и най-популярен.

Републиканецът Франсоа Фийон пусна бюлетина в кметството на 5-ти район в столицата. Неговата съпруга Пенелопе гласува по-рано през деня в Солем.

Франсоа Фийон
БГНЕС

Големият фаворит за поста Емануел Макрон гласува в морския град Льо Туке.

Еманюел Макрон
БГНЕС

В индустриалния Енен-Бомон позицията си заяви другият водещ претендент – крайнодесният лидер и председател на партия Национален фронт Марин льо Пен. Тя впрочем е единственият кандидат, който не смята да се върне в столицата през нощта. Жан-Люк Меленшон се появи в 10-ти избирателен район на Париж, където и живее.

Марин льо Пен
БГНЕС

Първият подал гласа си беше лидерът на партия "На крак, Франция" Никола Дюпон-Енян близо до капитала. Кандидатът на управляващата Социалистическа партия Беноа Амон изпълни дълга си в Трап. Натали Арто от партия "Работническа борба“ беше в Пантен, Жан Ласал – в близост до град Лурд, а Филип Путу – в Бордо. Основателят на партията "Солидарност и прогрес" Жак Шеминад пусна бюлетина в 20-ти район на Париж. Франсоа Аслино също се "разписа" за вота.

Кои са кандидатите за Елисейския дворец и какви са политическите им платформи?

Настоящият държавен глава Франсоа Оланд гласува в град Тюл, където беше кмет в продължение на 10 години. Той дори изрази съжаление, че 5-годишният му мандат изтича и че не е сред тазгодишните кандидати. По неговите думи въпреки това трябва да се дава път на нови лица. Оланд заяви, че не е живее с носталгия, а с надежда.

Франсоа Оланд
БГНЕС

Повече от 66 000 избирателни секции отвориха врати днес в континентална Франция. Изборите в отвъдморските територии се проведоха вчера. До урните имат възможност да отидат близо 45 млн. гласоподаватели, регистрирани в списъците за първия тур на вота.

Очаква се предварителните резултати да бъдат обявени малко преди полунощ. За реда в страната се грижат над 50 000 полицаи.

Французите си избират нов президент

Водещите имена в днешната президентска надпревара са основателят на движението "Напред" Емануел Макрон и лидерът на "Национален фронт" Марин Льо Пен. Според последните проучвания преди деня за размисъл, тези политици имат най-голям шанс за достигнат до втория тур. След тях с малка разлика са кандидатът на дясноцентристката партия "Републиканците" Франсоа Фийон и крайно левият Жан-Люк Меланшон, представляващ "Непокорна Франция". Те двамата също очакват да продължат битката за Елисейския дворец във втория кръг.

Балотажът между първите двама претенденти е насрочен за 7 май.
БГНЕС