/ Guliver/Getty Images
Около 1,25 милиона души умират годишно при пътни катастрофи по света
Високата скорост е причина за смъртта на най-малко един от трима загинали при пътни катастрофи по света, съобщи Световната здравна организация (СЗО) в доклад, публикуван преди Световната седмица за пътна безопасност, предаде АФП.
 
Няма никаква промяна в тази тенденция през последните години, каза за АФП говорителката на СЗО Лора Сминки.
 
Докладът, публикуван във връзка с четвъртата Световна седмица на ООН за пътна безопасност (от 8 до 14 май), поставя началото на кампанията "Намалете скоростта - спасете живот".
 

Guliver/Getty Images


Предвидени са стотици прояви за повишаване на осведомеността - главно около училищата в Южна Африка, Бразилия и Китай, и най-вече в страни с ниски и средни доходи, където пътните катастрофи с фатален изход са най-много. "Скоростта е в центъра на световния проблем с пътните катастрофи", посочи в комюнике генералният директор на СЗО Маргарет Чан.
 
Ако страните се заемат единствено с този основен риск, скоро ще установят ползите от по-сигурните пътища, било то като по-малко загинали или като траен положителен ефект за здравето от ходенето пеша или карането на велосипед, добави тя. По изчисления на СЗО намаляването на скоростта със средно 5% би довело до намаляване на пътните катастрофи с фатален изход с 30%.
 
Като цяло е установено, че почти всеки втори водач превишава разрешената скорост, посочва докладът. Друг проблем е, че едва 47 страни в света спазват добрите практики при една от най-важните мерки за управление на скоростта - ограничаването на позволената скорост в населените места до 50 км/ч и предоставяне на местните власти право да намаляват допълнително този лимит, главно около училищата.
 

Guliver/Getty Images


Здравната организация препоръчва да се изграждат съоръжения, налагащи забавяне на движението, като кръгови кръстовища или т.нар. легнали полицаи, да се налага спазване на ограниченията за скоростта с помощта на ръчни или автоматични средства за контрол или чрез оборудване на новите автомобили с интелигентни устройства за адаптиране на скоростта и автономно аварийно спиране.
 
Около 1,25 милиона души умират годишно при пътни катастрофи по света - брой, който се запазва относително стабилен от 2007 г. насам. Според Световната здравна организация сред страните, постигнали най-значителен успех за намаляване на броя на загиналите и ранените по пътищата в последните години, са Холандия, Великобритания и Швеция.
БТА