Влизането на Украйна в НАТО няма алтернатива, предупреди Юшченко
Влизането на Украйна в НАТО няма алтернатива, предупреди Юшченко / снимка: БГНЕС

Влизането на Украйна в НАТО няма алтернатива, предупреди президентът Виктор Юшченко, цитиран от украинската информационна агенция УНИАН. Той се аргументира, че присъединяването на страната към алианса ще стане гарант за нейния национален суверенитет и териториална цялост.

   

На среща със студенти от Тернополския национален икономически университет Юшченко отбеляза, че всички страни от бившия социалистически лагер, "които са получили независимост", са взели решение за влизане в НАТО - като се започне от балтийските републики и се стигне до България и Румъния. "Полският народ, чешкият, словашкият, унгарският, всички те избраха паневропейския модел", припомни той.

 

Украинският президент коментира, че към модел на колективна сигурност са прибягнали "дори такива страни като Германия, Англия и Франция, които биха могли да обезпечат самостоятелно своята сигурност." В Европа днес обаче съществуват такива рискове, че без колективна система за сигурност нито една държава не може да гарантира своята териториална цялост, подчерта той.

  

Юшченко изрази увереност, че украинският народ ще бъде достатъчно мъдър, "за да направи правилния избор."

 

"Разбираемо е, че... една страна, която 73 години бе под комунистическо робство, няма да се отърси бързо от комплексите от вчерашния ден", предупреди в същото време той.