Властите в Саудитска Арабия забраниха публичните протести и манифестации
Властите в Саудитска Арабия забраниха публичните протести и манифестации / снимка: Reuters

Властите в Саудитска Арабия обявиха, че забраняват всякакви протести и манифестации в страната, след като шиитското малцинство в богатите на петрол източни райони организираха малобройни протести, предаде Ройтерс.

Силите за сигурност ще използват всички мерки, за да предотвратят каквито и да било нарушения на обществения ред, каза вътрешният министър в изявление, разпространено от държавната телевизия.

През последните няколко седмици шиитите в източните провинции организираха поредица от малобройни демонстрации с искане да бъдат освободени от затвора техни единоверци, държани там без процес. Освен това саудитските шиити се оплакват, че не са назначавани на ръководни държавни постове и че не получават същите облаги, както съгражданите им сунити, съобщава БТА.

Миналата седмица саудитският крал Абдула се завърна в Рияд от тримесечно лечение в чужбина и обеща 37 милиарда долара бонуси за гражданите. Този ход бе възприет като опит да се предотврати проникването в Саудитска Арабия на протестната вълна, обзела няколко арабски страни. Понастоящем шиитите в съседен Бахрейн са се вдигнали на бунт срещу тамошното сунитско управление, посочва Ройтерс.