В скорошен фестивал на марихуаната в Ню Йорк, посетителите пушиха свободно и публично канабис, благодарение на новите промени, които позволяват на нюйоркчани да пушат трева, разказва Voice of America (VOA).

„Освобождаващо е по някакъв начин. Чувстваш се толкова притиснат в това общество и този свят, но в Ню Йорк имаме възможността да сме свободни към този момент“, заявява жена, която участва във фестивала.

Въпреки легалния статут на употребата на марихуана на обществени места, проблемът остава с източника на продукта.

В щата Ню Йорк, над 100 легални магазина се борят с хиляди нелегални, нелицензирани магазини, които се появиха набързо след легализацията на субстанцията. Първоначалният закон налагаше глоби на неавторитазираните магазини, а сега много собственици на подобни нелегални шопове ги отварят без страх.

Този дисбаланс поставя под финансов натиск лицензираните бизнеси, като например магазин, който се намира в центъра на Ню Йорк.

„Би трябвало да е пазар за 4 млрд. долара в този щат и мисля, че миналата година лицензираните магазина спечелиха едва около 40 млн. долара. Надеждата е, че ще можем да отворим повече легални магазини, след като се закрият незаконните“, заявява Арана Ханкин-Бигърс, собственик на верига магазини за продажба на канабис.

За целта вече са прехвърлени повече правомощия на щатските власти да ги затварят. Само за период от 4 седмици след мярката, в щата Ню Йорк и града са затворени близо 500 подобни търговски обекти.

„Първоначално имаше ниско ниво на правомощия, за да се затварят тези обекти, но след като сега имаме правомощията, щатът се движи доста агресивно, за да затвори нерегулираните оператори“, посочва Джон Кагия от Нюйоркския офис за контрол на марихуаната.

Собственици на нелицензирани магазини за канабис, като например Били, който не иска да споделя последното си име с цел конфиденциалност, твърди, че шоповете им имат ключова роля.

„Затварянето на всички обекти е най-лошото възможно нещо, което можеш да направиш. Има 3000 обекта само в Ню Йорк. Има колко, 55 легални магазина? Тоест ще вземеш клиентската база от 3000 нелегални магазини? Никой няма да се реди на опашка за канабис“, смята той.

Местните власти обаче отричат тези твърдения, като заявяат, че има потенциални здравни рискове, свързани с нелицензирани търговски обекти за канабис – не се знаят откъде са продуктите, не са тествани и не е ясно при какви стандарти е отгледан канабисът.

Клиентите наистина нямат никаква идея какво консумират, когато те поръчват от тези магазини, в сравнение с лицензираните шопове, където продуктите са регулирани, тествани и са отгледани в щата Ню Йорк.

Ню Йорк се присъедини към 24 американски щата, които легализираха употребата на марихуана за лични цели.

Наскорошните действия на федералните власти да преквалифицират марихуаната като субстанция може да проправи път и за общонационална легализация, която ще доведе не само до хиляди нови магазини в Ню Йорк, но и в целия САЩ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
Voice of America (VOA)