Възможна е появата на нов "супер щам" на коронавируса в региони с нулева толерантност към инфекцията, казва пред в. "Известия" вирусологът Павел Волчков, ръководител на лабораторията за геномно инженерство в Москва.

Според него вероятността за образуване на разновидности на COVID-19 е малка в страни, в които по-голямата част от населението вече е било заразено, ваксинирано и реваксинирано. Ученият обаче изключи КНР и страните от Южна Азия от списъка.

"В Китай има поне половин милиард души, които всъщност не са били заразени. Хипотетично такава страна може да се превърне в нов кръг на формиране на щама: тези незаразени хора са огромна ресурсна база за вируса, той има възможност да се размножава", смята Волчков.

Вирусологът оценява като малко вероятна перспективата за появата на нов потенциално опасен щам на коронавирус, който би могъл да доведе до "огромна епидемия".

"Засега обаче виждаме, че те (регионите с нулева толерантност към COVID-19) се държат, докато са затворени", уточни той.

По-рано генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус заяви на брифинг, че след разпространението на щама на коронавируса Омикрон може да се появят нови разновидности на COVID-19.

През ноември миналата година в Ботсвана и Южна Африка беше открит щам Omicron на вируса SARS-CoV-2, или B.1.1.529. Този вариант има три дузини мутации, които го правят силно заразен. Оттогава той е идентифициран в 145 държави
БГНЕС