/ iStock/Getty Images
След двудневни съвещания ръководителите на трите провинции в източната част на Австрия - Виена, Долна Австрия и Бургенланд - постигнаха споразумение за затягане на мерките срещу КОВИД-19 в трите провинции.

Споразумението е постигнато с участие на министъра на здравеопазването Рудоллф Аншобер. Непопулярните мерки по време на великденските празници и след тях, обявени тази вечер на предавана по телевизията пресконференция, се налагат поради увеличения брой на новозаразените и претоварените интензивни отделения на болничните заведения и в трите провинции.

Министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер обяви, че от четвъртък, 1 април, до вторник, 6 април, ще бъдат затегнати мерките. Те ще включват:

- Ограничаване на напускането на дома за целия период 1 април - 6 април. Изключения са допустими единствено по важни и неотложни причини.

- Затваряне на салоните за всички услуги с телесен контакт.

- Затваряне на търговската мрежа, с изключение на магазините със стоки от първа необходимост - хранителни продукти, аптеки. На 7 април, след отваряне на търговската мрежа в магазините ще се влиза след тест.

- Задължително носене на маски ФФП-2, в това число на открито, когато има струпване на повече хора.

- Задължително е носенето на маски и в затворени помещения.

- Задължително тестване на служителите попредприятия за коронавирус веднъж седмично.

- Преминаване в режим на работа от вкъщи навсякъде, където това е възможно.

- Дистанционно обучение в училищата след великденската ваканция до 9 април.

- Контрол два пъти седмично на пристигащите ежедневно в Австрия на работа от съседните държави.

Целта на новите мерки е да се създаде "вълнолом" на пандемията и да се отнеме силата на третата вълна, заяви Рудолф Аншобер.
БТА