Великобритания ще намали до 2500 души войските си в Ирак през 2008
Великобритания ще намали до 2500 души войските си в Ирак през 2008 / netinfo

До следващата пролет Великобритания ще намали числеността на войските си в Ирак от 5000, колкото са сега, до 2500, каза днес премиерът Гордън Браун, цитиран от световните агенции.

В реч пред парламента за политиката в Ирак Браун заяви, че след като приключи на изтеглянето през пролетта, ще бъде взето решение за допълнителни съкращения на числеността на британския контингент в Ирак.

Браун обеща отпускането на финансов пакет от помощи за някои иракчани, работили за британските войски повече от година, за да могат да се устроят на ново място в Ирак или другаде в региона или да кандидатстват за преместване във Великобритания.

Отговорността за сигурността в южната провинция Басра ще бъде прехвърлена на иракчаните в следващите два месеца и от следващата година ще започне нова фаза, която изисква по-ограничена роля на Великобритания. Вместо участие в бойни действия британските части в Ирак ще поемат "наблюдателски" функции, каза премиерът.

Планираме да преминем към втора фаза - на осъществяване на контрол. По време на тази фаза коалицията ще поддържа по-ограничен потенциал за намеса и ще се съсредоточи главно върху осигуряването на обучение и напътствия, поясни Браун.