Великобритания готви отговор на иранска нота за пленените войници
Великобритания готви отговор на иранска нота за пленените войници / снимка: BGNES

Великобритания подготвя отговор на нота от иранското правителство за 15-те британски военнослужещи, задържани от Иран преди седмица, съобщава Ройтерс.

Говорителка на британското външно министерство заяви, че Лондон "сериозно разглежда" нотата, но не даде подробности за съдържанието й. Междувременно напрежението между Лондон и Техеран нарасна, което доведе до скок на цените на петрола, отбелязва агенцията.

Великобритания се стреми да увеличи международния натиск върху Иран за освобождаване на британските моряци и планира да призова Европейския съюз да помогне за изолирането на Техеран.

Съветът за сигурност на ООН одобри тази нощ смекчен вариант на изявление, в което се изразява "дълбока загриженост" за ситуацията и се подкрепят призивите за освобождаване на военните. Съветът поиска от иранското правителство да даде достъп на консулски служител до задържаните британски военни.

Посланикът на Великобритания в ООН Емир Джоунс Пари отбеляза, че изявлението е било прието с единодушие и изрази надежда, че то ще изпрати "точното послание" до иранското правителство.

Великобритания и Иран спорят за това дали 15-мата британци са били в ирански или иракски води в момента на задържането им, докато извършвали разрешено от ООН и иракското правителство патрулиране, напомня БТА. 

Според Лондон сателитни данни доказват, че задържането е станало в иракски води, но Техеран разполага с видеозапис и данни, които според него показват, че задържането на британците е извършено в ирански води.

Засилвайки емоциите вчера Иран публикува второ писмо, за което се твърди, че е написано от единствената жена сред задържаните - Фей Търни. В писмото тя казва, че нейният патрул е "влязъл в ирански води".

Великобритания реагира гневно на публикуването на писмото и го окачестви като безсрамна пропаганда, "възмутителна и жестока".

И двете писма от Търни, 26-годишна майка и съпруга от Югозападна Англия, са на скован английски език, което кара някои експерти по лингвистика да предположат, че текстът е написан в оригинал на фарси и след това е преведен на английски.

Напрежението между Лондон и Техеран доведе до скок на цените на петрола до 66 долара за барел, поради опасенията, че доставките може да бъдат засегнати. Случаят подсили огъня на напрежението в Близкия изток, което и без това е високо поради тревогите за ядрените амбиции на Иран, отбелязва Ройтерс.

Надявайки се да използва международни канали, за да притисне Иран, Великобритания искаше от Съвета за сигурност на ООН да заеме по-твърда позиция. Но след продължили часове преговори, Русия блокира изявлението, което щеше да поиска незабавно освобождаване на британските моряци. Това доведе до по-меко формулиран текст, посочва агенцията.

Сега Лондон планира да повдигне въпроса на двудневната среща на външните министри от ЕС в германския град Бремен, която ще започне днес.

Великобритания, която е замразила всички дипломатически отношения с Иран, извън разговорите за задържаните, ще поиска от външните министри на ЕС да приемат строги мерки.

Иран заяви, че неговият спор с Великобритания трябва да бъде решен по двустранни канали.

Опитът на британското правителство да ангажира трети страни с този случай, включително Съвета за сигурност на ООН, не помага, посочи мисията на Иран в ООН в изявление.

Говорителка на британското външно министерство каза, че британското посолство в Техеран е получило официална нота от иранското правителство. Говорителката не можа да уточни кога е станало това.

Снощи иранската държавна телевизия съобщи за телефонен разговор между иранския президент Махмуд Ахмадинеджад и турския премиер Реджеп Тайип Ердоган по инициатива на турската страна. Ахмадинеджад щял да обмисли искането на Турция за освобождаване на Фей Търни.

Иран бе обявил, че ще освободи жената, но след това отмени решението поради некоректното, според Техеран, отношение на Лондон.

Ердоган поискал също от иранския президент да позволи на турския посланик в Техеран да посети британците.

Великобритания поиска да бъде осигурен достъп до тях на консулски служител, но Иран обяви, че това може да стане след завършването на разследването.

Иранският президент заяви, че британците са нарушавали многократно международните правила и са влизали в ирански води.

Макар че британците поеха ангажимент да не преминават незаконно границата и водите на Иран, вместо да се извинят и да решат въпроса чрез дипломация, те създадоха лъжлива атмосфера и вдигнаха медиен шум, и сега решаването на проблема среща трудности, каза Ахмадинеджад.