Вашингтон и Балтимор под рекордна снежна покривка
Вашингтон и Балтимор под рекордна снежна покривка / снимкa: Reuters

Обилни снеговалежи покриха с плътна бяла покривка Източното крайбрежие на САЩ, нарушиха обществения и въздушния транспорт и объркаха плановете на американците за пазаруване в последния работен уикенд преди Коледа, предаде Ройтерс.

В района на Балтимор и Вашингтон се очаква снегът да достигне дебелина от 56 см. Временно е затворено националното вашингтонско летище "Рейгън", повечето авиокомпании отложиха полетите си от международното летище "Дълес".

Снежната буря не попречи обаче на сенаторите да се съберат на заседание и демократите да осигурят решаващия, 60-ти глас, за прокарване в Сената до Коледа на здравната реформа на президента Барак Обама.

Кметът на Вашингтон Ейдриън Фенти призова жителите на града да си останат по домовете. Спряно бе движението по надземните участъци от метрото. Спряха и автобусите на градския транспорт, защото много от улиците бяха непроходими.

Нарушено е движението и на влаковете. По данни на компанията "Амтрак"  пътническите влакове между Бостън и Вашингтон се движат със закъснения от трийсетина минути, а по по-далечните маршрути закъсненията са от 3-4 часа. В Северна Каролина без ток останаха почти 60 хиляди потребители на електроенергия, предаде ИТАР-ТАСС.

Тежко е положението по шосетата на щата Вирджиния, където през изминалото денонощие имаше много аварии и нещастни случаи и измръзвания. Починали са трима души. Няколко стотин водачи са закъсали на пътя. На помощ се е притекла Националната гвардия, която с военни автомобили "Хамър" е помогнала на при четири хиляди злополуки и аварии, пише БТА.

Лошото време нанесе тежък удар и на магазините, които се надяваха в последния уикенд преди Коледа да вдигнат продажбите. Огромните търговски центрове бяха отворени, но голям наплив на клиенти нямаше.