Вацлав Клаус мечтаел всички страни в света да влязат в ЕС
Вацлав Клаус мечтаел всички страни в света да влязат в ЕС / БГНЕС, архив

Чешкият президент Вацлав Клаус твърди, че мечтае всички държави в света да станат членки на Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

В случая обаче не става дума за внезапна промяна във възгледите на известния с евроскептицизма си чешки политик. Пред слушателите си при посещение във Вашингтон вчера той отбеляза, че колкото повече са членовете, толкова по-слаба е интеграцията.

Подкрепям приемането на всеки в ЕС, каза Клаус в реч в университета "Джон Хопкинс". Изказването на президента пред студентите по международни отношения бе словесна атака срещу европейската интеграция. Клаус взе на прицел и европейския договор за реформи, влязъл в сила миналата година. Клаус забави прилагането му, като отказа да го подпише. Според него европейците са сгрешили, повишавайки дипломатическия капацитет на Евросъюза в договора, тъй като страните членки биха се справили по-добре, грижейки се сами за интересите си в чужбина, пише БТА.

Трудно ми е да обяснявам, че естонски, литовски или гръцки представител в мисията на ЕС ще представлява чешките интереси в Намибия. Според мен това е пълна безсмислица, каза Клаус.

Той обяви еврото за провалил се проект и предупреди студентите да гледат предпазливо на идеята за глобално управление, която, наред с глобалното затопляне, била едно от най-опасните за последните години.