В. Телеграф: Буш получи от българите уверение в лоялност
В. Телеграф: Буш получи от българите уверение в лоялност / снимка: Sofia Photo Agency

Президентът Джордж Буш получи уверение в лоялност в България вчера. Неговият съюзник от "нова Европа" поиска да бъде включен в проекта за противоракетния щит, пише лондонският вестник "Телеграф" в електронното си издание.

България, която е твърд съюзник на Америка във войната с тероризма, е особено недоволна, че не е покрита от "щита". Елементи от него ще бъдат разположени на север, в Полша и Чехия.

В София вчера българският президент Георги Първанов и премиерът Сергей Станишев настояха през Джордж Буш да възнагради военното им участие в Ирак и Афганистан. Тринайсет български войници загинаха в Ирак, където българските военни бяха разположени в ключовите централни провинции близо до шиитски свещени градове, включително Кербала, напомня "Телеграф". Стотици български войници са разположени в Афганистан.

Джордж Буш се опита да успокои тревогите на София, изтъквайки, че България не е заплашена от ракети с голям обсег, като тези, които САЩ се опасяват, че могат да бъдат изстреляни от Иран или Северна Корея, пише "Телеграф".