В. Дейли Телеграф: Саркози предостави имунитет на съпругата си
В. Дейли Телеграф: Саркози предостави имунитет на съпругата си / netinfo

Никола Саркози е обвиняван във Франция, че се държи като френския император Наполеон Бонапарт, като се опитва да прикрие политическите действия на бляскавата си съпруга зад същия имунитет, който той притежава. Това пише британският вестник "Дейли телеграф" в коментар по повод отказа на Саркози да допусне съпругата му да даде обяснения пред парламентарна комисия относно ролята, която е изиграла за освобождаването на шестимата български медици.

Вестникът цитира френския социалист и бивш министър по европейските въпроси Пиер Московиси, според когото няма правно основание Саркози да наложи забрана на парламентарната комисия да изслуша съпругата му. 

Грандоманското нахалство, което проявява Саркози, като смята, че международните действия на съпругата му могат да се ползват със същата защита от щателен надзор, с каквато се ползват президентските действия, разгневи политическите врагове на френския президент, отбелязва британското издание.

Вестникът припомня, че Сесилия Саркози се е превърнала в съвременна версия на мистериозния литературен герой Скарлет Пимпърнел и подобно не него се появява и изчезва без никакви обяснения. Сред изненадващите й появи се посочват двете й визити в Триполи, в резултат на които бяха освободени шестимата български медици.

Сред мистериозните й изчезвания са напускането на срещата на върха на Г-8 през юни и пренебрегването на поканата на семейство Буш за пикник в ранчо в щата Мейн.

Критиците на Сесилия Саркози твърдят, че тя се държи така, защото иска да се наслаждава на привилегиите на един висш пост, но не и да поема съпътстващите го отговорности, допълва вестник "Дейли телеграф" в коментара си.