/ IStock
ЕС откри в Страсбург своята Конференция за бъдещето на Европа, като най-нов опит за цялостна реформа, предаде ДПА.

Конференцията си поставя за цел с помощта на граждански диалози и онлайн платформа до пролетта на 2022 г. да има разработени предложения как институциите на ЕС да станат по-ефикасни и достъпни за гражданите.

Лидерите на ЕС приеха Декларация от Порто за заетостта и социалните права

В своята реч френският президент Еманюел Макрон заяви, че ЕС е доказал качествата си по време на пандемията от новия коронавирус. "Останахме заедно в тази криза", каза той и настоя, че ЕС е проявил солидарност, поставил е на първо място защитата на човешкия живот, оказал е финансова помощ и е укрепил здравните си системи.

Макрон заяви също, че страните от ЕС успешно са си сътрудничили във ваксинационната кампания. "Трябва да се гордеем с това, то не беше нещо подразбиращо се. Европейското сътрудничество спаси животи", каза Макрон.

"Сега е времето ЕС да помисли как ще изглежда след 10 години", заяви Макрон и призова за модел, който защитава европейските ценности и благоприятства научните изследвания и инвестициите.

Президентите от ЕС: Нуждаем се от силен и ефективен Европейски съюз, който да бъде световен лидер

Лидерът на Европейската народна партия Манфред Вебер предложи председателят на Европейската комисия да се избира пряко от всички гласоподаватели на ЕС и заяви, че сегашният модел на двойно ръководство трябва да се премахне.

Много страни членки обаче не са склонни да се приемат съществени промени, защото това би наложило изменение на договорите на ЕС. В такъв случай някои страни ще трябва да организират референдуми, а опитът показва, че на тях неведнъж се е отхвърляло направеното предложение, отбелязва ДПА.

Освен това някои страни от ЕС се боят от загуба на правомощия на националните правителства в полза на Европейската комисия и Европейския парламент. Около 20 европейски лидери, сред които германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, призоваха гражданите на ЕС да се включат в инициативите за реформа чрез граждански събрания и онлайн платформа.

Доверието в ЕС се е повишило с 5% през 2020 г.

Пандемията извади на показ "силните страни на европейската интеграция, но и слабостите й. Трябва да обсъдим всичко това", каза Щайнмайер.
БТА