/ Thinkstock/Getty Images
Лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз се ангажираха да работят заедно за една "социална Европа" в декларация за заетостта и бедността, която приеха днес на неформалната европейска среща на върха в Порто, предаде ДПА.

Макрон и Меркел призоваха САЩ да отменят всички ограничения за износа на ваксини

"Социалното измерение, социалният диалог и активното включване на социалните партньори винаги са били в основата на силно конкурентната, социална пазарна икономика", посочват лидерите.

"Нашият ангажимент към единството и солидарността означава също гарантиране на равни възможности за всички, и че никой няма да бъде пренебрегнат", гласи декларацията.

ЕС и Индия ще подновят замразените преговори за търговско споразумение

Като цяло социалните права на ниво ЕС в момента са фокусирани върху заетостта и въпросите на обучението, макар че бедността сред децата и равенството на половете също са обект на внимание.

Португалският премиер Антониу Коща, чиято страна е ротационен председател на ЕС, каза, че декларацията е от ключово значение за стимулиране на напредъка в Европа.

По думите му, блокът трябва както да създава, така и да подобрява работни места, например, чрез съсредоточаване върху възможностите за обучение, повишаване на квалификацията и преквалификация.

ЕС: Позицията на САЩ за патентите на COVID ваксините не е чудодейно решение

"Всички тези ангажименти са от ключово значение",
каза пред журналисти Коща след края на срещата. В декларацията лидерите се ангажират да създадат нови работни места, да се борят срещу дискриминацията на половете и бедността, наред с други въпроси, отбелязва ДПА.
БТА