Европейският съюз и Индия се договориха да подновят преговорите за споразумение за свободна търговия, който бяха замразени през 2013 година. Това съобщи ДПА, позовавайки се на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Великобритания и Индия ще обсъдят споразумение за свободна търговия

"Между ЕС и Индия съществуват тесни отношения, но също и голям неоползотворен потенциал", каза Фон дер Лайен преди разговорите си с индийския премиер Нарендра Моди и други високопоставени представители.

"Най-неоползотвореният потенциал е в сферата на търговията и инвестициите. Затова очаквам с нетърпение подновяването на преговорите за споразумение за свободна търговия, преговорите за споразумение за защита на инвестициите и за географските обозначения", каза шефката на ЕК.

Министрите на туризма от Г-20 разработиха принципи за възстановяване на сектора

Индия е на второ място в света след Китай по брой на населението с над 1,3 милиарда жители,
но е едва на 10-то място сред най-големите търговски партньори на ЕС. През 2007 г. двете страни започнаха разговори за широкообхватно търговско и инвестиционно споразумение, включващо по-голям пазарен достъп и по-ниски мита.

Само че няколко спорни въпроса, като индийските мита върху автомобилите и виното, и ограниченията на европейския трудов пазар за индийски граждани, доведоха до замразяване на преговорите през 2013 година, отбелязва ДПА.
БТА