/ iStock/Getty Images
Великобритания и Индия ще започнат наесен преговори по споразумение за свободна търговия. Това заяви британското правителство, след като бе обявено ново търговско и инвестиционно партньорство между двете страни, засягащо по-специално ваксините, предадоха световните агенции.

След окончателното излизане от Европейския съюз на 1 януари т. г. Лондон се стреми да сключи нови търговски споразумения и търси начин да контактува по-специално с Азиатско-Тихоокеанския регион, по-конкретно с Индия, чийто гигантски пазар обхваща около 1,4 милиард жители, отбелязва Франс прес.

Британският премиер Борис Джонсън и неговият индийски колега Нарендра Моди се разбраха чрез видеовръзка през следващото десетилетие да засилят двустранното сътрудничество.

Министрите на туризма от Г-20 разработиха принципи за възстановяване на сектора

Двамата договориха "пътна карта 2030", предвиждаща засилване на съвместната дейност в здравеопазването, управлението на климата, търговията, образованието, науката, технологиите и отбраната, заяви премиерската канцелария в Лондон.

"Споразуменията, които сключихме, бележат началото на нова ера в отношенията между Обединеното кралство и Индия", заяви Борис Джонсън. Индия издигна отношенията си с Обединеното кралство до нивото на "глобално стратегическо партньорство" - първи подобен случай в отношенията с европейски държави, отбеляза в комюнике канцеларията на британския премиер.

"Наесен ще стартираме преговорите по цялостно споразумение за свободна търговия", заяви по телевизия "Скай нюз" министърката на международната търговия Елизабет Тръс и добави, че би желала те да приключат "час по-скоро".

После тя приветства сключеното между двете страни партньорство на стойност един милиард лири (1,15 милиарда евро), което според нея ще донесе ползи на всяка от тях.

Според британското правителство, това споразумение ще осигури създаването на над 6500 работни места в Обединеното кралство и включва нови индийски инвестиции от 533 милиона лири.

Двеста и четирийсет милиона от тях ще бъдат инвестирани от Индийския серумен институт - един от производителите на ваксината на AstraZeneca, в подкрепа на клиничните изпитания, научните изследвания и развойната дейност, може би също и в производството на ваксини.

Стокообменът между Индия и бившата колониална държава възлиза на 23 милиарда лири годишно. Елизабет Тръс изрази надежда до 2030 г. той да бъде удвоен. През април се очакваше Борис Джонсън да посети Индия с цел да засили търговското партньорство, но се наложи визитата да бъде отменена във връзка с новата пандемична вълна, заляла страната.

Перспективата за бъдещо споразумение за свободна търговия изглежда доста несигурна, тъй като индийският премиер следва курс, насърчаващ по-скоро стремежа на страната към самодостатъчност и динамиката под лозунга "Направено в Индия".

Миналата година той рязко отказа да се включи в регионалното глобално икономическо партньорство - споразумение за свободна търговия между 15 страни от Азиатско-Тихоокеанския регион, поради опасенията на Делхи да не пострадат аграрният сектор, млекопроизводството и секторът на услугите.

Дискусиите по споразумение за свободна търговия между ЕС и Индия се очаква да бъдат подновени през май - 8 години след поредица от 16 кръга безрезултатни преговори.
БТА