Лидерите на страните от ЕС засилиха критиките си към призива на САЩ да отпаднат патентите на ваксините срещу COVID-19, като заявиха, че това не би довело до по-бърза доставка на ваксини в кратко - или средносрочен план и дори би могло да навреди, предаде Асошиейтед прес.

ЕС и Индия ще подновят замразените преговори за търговско споразумение

През втория ден от срещата си на върха в Португалия европейските лидери приканиха Вашингтон вместо това да отмени забраната си за износ на ваксини, ако иска да повлияе върху пандемията на глобално ниво.

"Не смятаме, че в краткосрочен план това ще е някакво чудодейно решение", каза председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел за предложението на САЩ. Френският президент Еманюел Макрон пък заяви, че да се дава предимство на дискусия за интелектуалната собственост в този момент "е погрешен дебат".

Макрон и Меркел призоваха САЩ да отменят всички ограничения за износа на ваксини

Германската канцлерка Ангела Меркел, в чиято страна са централите на много от едрите фармацевтични компании, даже предупреди, че отпадането на патентната защита може да навреди на усилията за приспособяване на ваксините към мутациите на новия коронавирус.

"Виждам повече рискове, отколкото възможности. Не смятам, че отпадането на патентите е решение за доставяне на ваксини на повече хора", каза Меркел. Лидерите на страните от ЕС са на мнение, че развитите държави трябва да увеличат даренията си на ваксини за бедните страни.

В ЕС над една четвърт от населението е получило поне една доза ваксина, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от ТАСС.

Макрон призова англосаксонците да спрат да блокират износа на ваксини и съставки за тях

"Почти 160 милиона европейци са получили първата доза ваксина, което е над 25 % от населението на ЕС",
каза тя. По данни на Евростат, населението на ЕС миналата година е било 446,3 милиона души, тоест 160 милиона души са по-скоро почти 36 процента от населението, отбелязва ТАСС.

Ангела Меркел пък заяви, че по всичко личи, че третата вълна от новия коронавирус в Германия е спряна и вече са възможни постепенни облекчения на коронавирусните ограничения.

"Остава да се надяваме, че същото ще се случи и в цяла Европа", добави тя. За последното денонощие в Германия са регистрирани 15 685 новозаразени, като по същото време миналата седмица те са били 18 935.

ЕС вече ваксинира по 30 души всяка секунда

Освен това стотици хиляди души се ваксинират всеки ден и вече около една трета от населението на Германия е получило първа доза ваксина.
БТА