/ iStock/Getty Images
Германският производител на ваксини срещу коронавирус BioNTech не вижда в отпадането на защитата на интелектуалната собственост върху ваксините срещу COVID-19 целесъобразен начин да се сложи край на пандемията, съобщи компанията, цитирана от ДПА.

BioNTech ще иска одобрение за ваксина, която ще е стабилна до шест месеца в хладилник

BioNTech е убедена, че продължаващото разширяване на производствения капацитет ще помогне да се победи пандемията, посочи компанията и добави, че планира да продължи да доставя своите ваксини на по-бедни държави на "цена, която не е обвързана с печалба".

За да постигнем това, правителствата, производителите и международните и национални организации трябва да работят заедно в подкрепа на доставките за страни с ниски и по-ниски от средните доходи, допълни BioNTech.

BioNTech: Европа ще постигне колективен имунитет до август

Патентите не са ограничаващ фактор за производството и доставките на нашата ваксина, каза говорителка на компанията. Тя добави, че процесът на производство на ваксини е сложен и има риск да пострада качеството, безопасността и ефикасността на препарата, ако не са спазени изискванията.

Говорителката каза, че съобщенията, че BioNTech временно премахват патентната защита на ваксината си срещу коронавируса не са верни.
БТА