В Япония предупреждават за повишена сеизмична и вулканична активност
В Япония предупреждават за повишена сеизмична и вулканична активност / БГНЕС, архив

В Япония се наблюдава повишена сеизмична и вулканична активност, което може да е предвестник на ново голямо земетресение, особено в района на Токио. Това съобщи тв каналът Ен Ейч Кей, позовавайки се на данни на редица специалисти.

Проф. Сидзи Тода от Университета Тохоку е установил, че за последната година в района на Токийския залив сеизмичната активност се е повишила два пъти, а на някои места - дори и пет пъти превишава показатели, регистрирани преди най-голямото в историята на Япония земетресение на 11 март 2011 г. с магнитуд 9, посочва БГНЕС.

Япония се е преместила с около 5 метра

Специалистът отбелязва, че ситуацията след този трус и до този момент не е дошла в норма, което прави вероятно повторно земетресение с големи мащаби, предупреждава проф. Тода, който е един от водещите сеизмолози. Наблюдава се и активизиране на вулканите.

За последните пет години от 110 вулкана в Япония, са се оживили 13. Това превишава няколко пъти показателите.

Специалистите предупреждават, че това изисква от властите да вземат нови мерки за сигурността на населението. Земетресението от 11 март 2011 г. предизвика серия от цунами, високи до 40 метра. Загинаха или изчезнаха безследно 18 500 души.