/ iStock
Финландия може да подаде заявление за членство в НАТО в сряда, каза финландският външен министър Пека Хависто в интервю за шведския в. "Афтонбладет", предаде ТАСС. "От наша страна постоянният представител при НАТО в Брюксел ще направи това, вероятно в сряда. Ако започнат преговори с НАТО, с тях ще се заеме делегация начело с външния министър и министъра на отбраната", заяви Хависто.

Утре финландският парламент трябва да проведе обсъждания за перспективите за членство в НАТО. На 12 май президентът на Финландия Саули Нинистьо и министър-председателката Сана Марин казаха, че страната трябва колкото се може по-скоро да подаде заявление за присъединяване към алианса. Очаква се официално решение да бъде взето днес, посочва ТАСС.

В събота президентът Нинистьо разговаря по телефона с Владимир Путин. Москва заплаши да предприеме в отговор репресивни „военнотехнически“ мерки. „Разговорът бе прям, без заобикалки и премина без раздразнение. Сметнато бе за важно да се избегнат напрежения“, заяви финландският държавен глава в комюнике от своя офис. От своя страна Кремъл съобщи, че Путин е казал, че "Финландия ще сгреши като се откаже от политиката си на неутралитет, тъй като няма заплаха за сигурността на страната.“

Финландското ръководство подкрепя членството в НАТО

Президентът Нинистьо и финландската премиерка Сана Марин заявиха в четвъртък, че се стремят към „незабавно“ влизане на страната в НАТО.

В близките дни се очаква молба за членство в пакта да подаде и Швеция.

Според Хелзинки Саули Нинистьо е казал на Владимир Путин, че искането на Москва от 2021 г. да се замрази разширяването на НАТО, а след това и нахлуването в Украйна са променили „из основи сигурността в околната среда на Финландия“.

Путин към Финландия: Ще сгрешите, ако се откажете от политиката си на военен неутралитет

Изненадващо Турция също изрази резерви към присъединяването на Финландия към Алианса.

"Ние не затваряме вратите. По същество обаче повдигаме този въпрос като въпрос на турската национална сигурност. Това, което е ясно е, че те трябва да направят е да спрат дейността на ПКК (Кюрдската работническа партия), да сложат край на организации, отделни лица и други форми на присъствие...в тези страни“, заяви в събота президентският говорител Ибрахим Калън.