/ Албена АД
Хляб с куркума, с кайсии и дори с ядливи цветя: в Германия са в крак с модата, но и с традициите. Ето какъв хляб търсят и ядат германците, които не просто обичат хляба, а направо го боготворят.

По повод Световния ден на хляба 16-и октомври германската агенция ДПА гордо съобщи, че в страната се пекат над 3200 вида хляб и хлебни изделия. Всички рецепти са документирани в специалния регистър на Германския институт за хляба, който се намира в град Вайнхайм. В същия град е и седалището на Германската хлебопекарна академия. Регистърът на тестените изделия непрекъснато набъбва, защото в него периодически влизат и новите рецепти на кандидатите за майсторско свидетелство по пекарно дело. Без такова свидетелство в Германия нямаш право да отвориш собствена пекарна.

Последният писък на модата в хлебарството са рецептите за хляб с куркума, с октоподено "мастило", с парченца колбас и ревен, с кайсии и дори с ядливи цветя. А клиентите на германските хлебопекарни с удоволствие опитват необичайните нови сортове, за които даже си има обозначение на смесица от немски и английски: Fancy-Brote.

Делът на чистия пшеничен хляб в Германия днес възлиза само на осем процента, ако не броим специалния хляб за препечени филийки. Около 25 на сто от хляба в германската търговска мрежа се пече от смесени видове брашно. На 16 на сто възлиза делът на пълнозърнестия хляб и на различните видове хляб със семки или трици. Пекарните и супермаркетите продават още 12 процента черен и 6 процента ръжен хляб, като делът на ръжения хляб постоянно расте. Останалите над 30 на сто в хлебопекарния сегмент се падат на различни други видове тестени изделия.

Според статистиката на браншовата организация на германските пекари, миналата година консумацията на хляб и тестени изделия на средното германско семейство е възлизала на 56,5 килограма. В този отрасъл в страната работят над 10 хиляди предприятия с годишен оборот над 15 милиарда евро. През тази година оборотът явно ще спадне, но в браншовата организация все пак са оптимисти и вярват, че последствията от пандемията няма да са чак катастрофални.
БГНЕС