В Конгреса на САЩ се чу призив за отхвърляне на споразумението с Иран
В Конгреса на САЩ се чу призив за отхвърляне на споразумението с Иран / снимка: Guliver/Getty Images

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, републиканецът Джон Бейнър, каза днес, че конгресмените ще направят „всичко възможно”, за да блокират подписаното ядрено споразумение с Иран, предаде Ройтерс.

Членовете на Конгреса ще задават днес остри въпроси на срещата си с екипа на президента, защото „това е лоша сделка, която застрашава сигурността на американския народ и ние ще направим всичко възможно да я спрем”, каза Бейнър. ТАСС добавя, че на закритите слушания в двете палати на Конгреса ще бъде и държавният секретар Джон Кери.

Според Бейнър, който заема третия по значение пост в държавната йерархия на САЩ, болшинството законодатели в Конгреса ще гласуват против договора. Той смята, че споразумението с Иран ще провокира надпревара в ядреното въоръжаване в цял свят.

Според закон, приет неотдавна в САЩ, американските законодатели разполагат с 60 дни за разглеждане на споразумението с Иран, постигнато във Виена. След това те трябва или да го одобрят, или да го отхвърлят. Обама вече предупреди, че няма да допусне то да бъде провалено и че при необходимост за тази цел ще се възползва от правото си на вето.

За да се преодолее евентуално вето, в двете камари на Конгреса ще е необходимо мнозинство от две трети. Засега е неизвестно дали противниците на споразумението ще успеят да съберат такова мнозинство. Много републиканци, които имат мнозинство и в Сената, и в Камарата на представителите, вече заявиха, че са против споразумение с Иран. Но за да постигнат целта си, ще им е нужна и подкрепа от няколко десетки демократи, които трябва да бламират собствения си президент, както и лидерката на демократите в Камарата Нанси Пелоси, която подкрепи споразумението.

АП предаде, че израелският посланик в САЩ Рон Дермер, който е върл противник на споразумението между шесторката на големите сили и Иран, призова републиканците в Конгреса да го блокират. Той се срещна днес с група от 30-40 републикански законодатели и им каза, че Конгресът е последната бариера и че никакво споразумение е по-добро от лошо споразумение.

Източник: БТА