Паметникът на Джон К. Калхун в Чарлстън
Паметникът на Джон К. Калхун в Чарлстън / Gulliver/Getty Images
Стотици граждани се събраха тази сутрин на Марион скуер в центъра на Чарлстън, щата Южна Каролина, за да наблюдават как 30-метрови кранове вдигат статуята на бившия вицепрезидент и защитник на робството Джон Колдуел Калхун, предаде Асошиейтед прес.

На заседание късно снощи членовете на градския съвет гласуваха единодушно (13-0 гласа) за премахването на паметника - пореден епизод от вълната, отприщена след протестите срещу проявите на расизъм и полицейска бруталност над афроамериканци.

Тръмп: Унищожаването на паметници в САЩ ще се наказва с до 10 години затвор

 


Малко преди полунощ полицията на града съобщи в Twitter, че заради отстраняването от площада на статуята на Джон Калхун затваря за няколко часа съседната улица, също носеща неговото име. Гласуването в общината стана седмица, след като кметът Джон Теклънбърг внесе предложението за отстраняването на статуята.

"Вярвам, че отваряме нова глава, по-балансирана, в историята на нашия град. Предприемаме правилната стъпка. Просто това е правилното нещо, което трябва да направим", заяви кметът преди вота.

Протестиращи заляха c червена боя статуи в Париж, свързани с колониалната ера

Миналата седмица, когато той обяви плана си, десетки протестиращи образуваха човешка верига около паметника с викове "Съборете го!", а видеопостове в Туитър показаха, че е покрит със надписи с боя, нанесени със спрей, а полицията съобщи че е извършила няколко ареста за ванадлизъм и блокира площада през нощта.

Градският съвет заяви, че статуята "ще бъде преместена на подходящо място, където ще бъде защитена и запазена". Мястото още не е определено. То ще бъде избрано от нарочна комисия. Кметът очаква тя да отиде в местен музей или образователна институция.

Паметникът се издигаше в сърцето на историческия град, на просторен площад, където редовно се организираха фестивали и големи публични събития. Напоследък няколко организатори заявиха, че повече няма да използват пространството, ако статуята остане, посочва АП.

Около 40% от африканските роби, докарани в Северна Америка, са минали през пристанището на Чарлстън, който официално се извини през 2018 г. за ролята си в търговията с роби. В резолюцията си градският съвет заяви, че статуята, поставена през 1898 г., "се възприема от много хора като нещо друго освен мемориал за постиженията на личност, родена в Северна Каролина, а по-скоро като символ, възхваляващ робството, и по този начин - болезнено напомняне за историята на робството в Чарлстън".

Подкрепата на Калхун за робството е била непоколебима, отбелязва АП. В няколко речи в Сената през 30-те години на 19 век той казва, че робите в Юга живеят по-добре от свободните черни граждани на Севера и нарича робството "позитивно добро".

Кметът на Чарлстън поясни, че отстраняването на статуята не попада под Закона за наследството на щата Южна Каролина, който пази историческите паметници и имена на сгради, понеже статуята не се намира в публичен имот, нито е възпоменание за някое от историческите събития, изброени в закона. На пресконференция вчера в събранието (Statehouse), губернаторът Хенри Макмастър нарече Акта за наследството "добър щатски закон, който не се влияе от страстите и времето". Според Службата на националните паркове градът технически отдава под наем земята, където е паметникът, "за да бъде достъпна за вечни времена като терен за паради на Гвардията на Съмтър и Леката пехота "Вашингтон" (все още активни военизирани организации). Засега интерпретацията на кмета не е оспорена юридически.

Необходими са две трети от гласовете на щатското Общо събрание, за да се предприемат промени в рамките на Закона за наследството - тежка задача в щат, където консерваторите доминират и в Камарата, и в Сената. Такъв вот беше използван за свалянето на знамето на Конфедерацията от сградата на щатското законодателно събрание през 2015 г.
БТА