В Бразилия издирват оцелели в кратера, причинен от срутване на земни маси
В Бразилия издирват оцелели в кратера, причинен от срутване на земни маси / снимка: BGNES

Спасителни екипи в Бразилия с помощта на кучета издирваха през изминалата нощ пътниците в изчезнал минибус и други възможни жертви, за които има опасения, че са заровени в огромен кратер след рухването на земни маси на строеж на нова метростанция в град Сау Паулу, предаде Асошиейтед прес.

Свидетели заявили пред полицаите, че минибус с шофьор, контрольор и двама пътници е паднал в кратера, когато земята подаде в петък, заяви Етруско Хуарес, говорител на отдела за обществена сигурност на Сау Паулу.

Двама пешеходци и шофьор на камион, работещ на строежа близо до една от най-натоварените магистрали в града, също са обявени за изчезнали и може да се погребани под земните маси, съобщи държавната информационна агенция.

Действията по издирване на оцелели продължиха и след настъпването на нощта в събота. Властите заявиха, че е възможно хората да са живи повече от 24 часа след инцидента. До момента обаче спасителите не са открили никакви сигнали от минибуса или от жертвите.

Свидетели казаха, че широката 40 метра дупка, укрепена с бетон, поддала без предупреждение, отваряйки кратер от 80 метра, пълен със строителни отпадъци, който погълнал четири камиона за боклук.

Две коли бяха отстранени от руините, а висок товароподемен кран, намиращ се на края на дупката, е бил стабилизиран през нощта. Над 100 души, живеещи в района, са били евакуирани и са настанени в хотели, заради опасенията, че кранът, който тежи 50 метрични тона, все още може да падне.

Местни медии съобщиха за трима ранени работници, а според информацията на официалните власти нараняванията им не са животозастрашаващи.

Причината за инцидента се разследва. Консорциумът от бразилски компании, които строят метростанцията, обяви, че силните тропически дъждове тази година може да са допринесли за нещастието.