Увеличили са се нападенията над образованите хора, сочи доклад на ЮНЕСКО
Увеличили са се нападенията над образованите хора, сочи доклад на ЮНЕСКО / netinfo

Атентати, убийства, отвличания, мъчения, всички тези нападения срещу преподаватели и представители на образователния свят са се увеличили значително за три години в страни като Ирак, Афганистан, Колумбия, Непал и Тайланд. Този извод е направен в доклад на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО), предаде Франс прес.

Освен бомбени нападения и умишлени пожари срещу училищата, все повече нападения стават срещу преподаватели, ученици и административния персонал на учебните заведения. Мишени на подобни нападения са и висши представители на образователната система и представители на свързаните с образованието синдикати.

Докладът на ЮНЕСКО е озаглавен "Образование, взето на прицел". Негови автори са британският журналист, специалист по въпросите на образованието Брендън О'Мейли и представителят на ООН Марк Ричардсън.

В доклада се посочва, че нападенията срещу училища и представители на образователната система се извършват най-често от въоръжени нелегални, сепаратистки или сектантски групи, от паравоенни сили, подкрепяни от държавата, от национални сили за сигурност или от окупационни сили.

Ирак е държавата, която е най-засегната в това отношение. От падането на режима на Саддам Хюсейн през април 2003 г. до сега там са убити 280 университетски преподаватели. Само през 2005 г. там са убити 296 учители, а периода февруари - ноември на 2006 г. в броят им е 180. Стотина студенти пък са намерили смъртта си в Ирак при различни нападения само през януари 2007 г.

В Афганистан най-малко 75 преподаватели и студенти са убити през 2005 г. и 2006 г., подчертава докладът, позовавайки се на данни на правозащитната организация "Амнести интернешънъл".

Авторите на документа изразяват опасения, че образователната система в Ирак може да рухне, тъй като от началото на войната там преди 4 години над 3000 университетски преподаватели са избягали от страната, а едва 3,5 милиона ученици ходят все още на училище.