US затвори развъждат терористи
US затвори развъждат терористи / netinfo

Американските затвори се превръщат в голям развъдник за ислямски терористи, а властите не разполагат с достатъчно средства, за да предотвратяват и следят вербуването. Това предупреждават в доклад университетът "Джордж Вашингтон" и Вирджинският университет, цитирани от Асошиейтед прес.

В проучването се отбелязва, че няма достатъчно обучени ислямски проповедници, които да съветват 9000-те хиляди американски затворници, желаещи ислямска религиозна служба.

Това позволява на ислямисти да се опитват да вербуват по-податливи съкилийници с изопачени версии на Корана и други ислямски книги, които подстрекават към радикализация и насилие.

Поради големия брой затворници, Съединените щати рискуват да се сблъскат със зародил се на собствената им територия тероризъм - проблем, който в момента мъчи други държави, предупреждават двата университета.

По данни на Федералното бюро за затворите в САЩ има два милиона лишени от свобода. От тях мюсюлмани са 6%.

Затворите отдавна са смятани за места за вербуване на престъпници и, по-отскоро, на терористи, но за борба с това явление до момента не е направено кой знае колко, отбелязва Асошиейтед прес.

Докладът ще бъде представен днес пред сенатската комисия по вътрешна сигурност и правителствени въпроси в момент, когато правоохранителните органи и разузнаването са съсредоточили усилията си да установят какво кара хора, симпатизиращи на екстремисти, да "преминават линията" и да стават терористи./БТА/