US сили започнаха масирана операция срещу Ал Кайда в Ирак
US сили започнаха масирана операция срещу Ал Кайда в Ирак / netinfo
Американските сили са започнали масирана операция в Ирак срещу лица, заподозрени във връзки с иракския клон на Ал Кайда, и срещу екстремистки групи, поддържани от Иран, съобщава Франс прес.

Операцията, наречена "Призрачен удар" (Phantom Strike), има за цел да изкорени иракския клон на Ал Кайда и да сложи край на действията на шиитски екстремисти в Ирак, съобщи командването.

Става въпрос за едновременни действия на територията на Ирак, целящи откриване на терористите от Ал Кайда в Ирак и на екстремисти, подкрепяни от Иран, обясни командването.

Американски войници са задържали 13 души, заподозрени в трафик на оръжие от Иран, при операция в западен Багдад, извършена призори. Сред арестуваните има заподозрян във финансиране на терористични групи. Американските сили обвиняват задържаните трафиканти на оръжие в незаконен внос на снаряди, способни да пробиват бронята на бойни машини.

Вчера в шиитския квартал Садр сити бяха заловени или ликвидирани трафиканти на оръжие, поддържащи връзки с Корпуса на гвардейците на ислямската революция.