Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Словения и обеща помощ от ЕС за държавата-членка, която беше опустошена от неотдавнашните наводнения, при които загинаха най-малко шест души и бяха нанесени големи щети, съобщи пресслужбата на ЕК.

След срещата си с министър-председателя на Словения Роберт Голоб, Фон дер Лайен заяви, че са обсъдили пакет от "три компонента", предназначен да осигури незабавна финансова помощ, но също така и средносрочна и дългосрочна подкрепа за възстановяване.

"Днес съм тук, за да съобщя на Словения и на словенския народ, че Европа е на ваша страна", каза Фон дер Лайен, която посети тежко пострадало село, до границата с Австрия, за да се запознае отблизо с разрушенията.

Фон дер Лайен заяви, че 100 млн. евро тази година от фонд "Солидарност" на ЕС и 300 млн. евро през 2024 г. ще бъдат предоставени на Словения.

"Освен това страната може да черпи средства от други фондове или да препрограмира съществуващите", добави тя.

"За възстановяването на тази страна трябва да се направят много инвестиции", каза Фон дер Лайен. "Словения може да разчита на Европа."

Голоб заяви, че най-големите щети са нанесени на пътната и енергийната инфраструктура и че Словения ще се нуждае от подкрепата на ЕС, за да се възстанови. Редица държави вече изпратиха хора и оборудване, за да помогнат.

След катастрофалните наводнения в Словения: Щетите са за милиарди евро

"Европейският съюз е най-хубавото нещо, което се е случвало на Словения и на Европа, защото, когато поискахме помощ, я получихме незабавно", каза Голоб на пресконференцията с фон дер Лайен. "Това е европейската солидарност, с която се гордеем."

Словенските власти определиха наводненията от миналата седмица като най-тежкото природно бедствие в 32-годишната история на страната. Две трети от територията на държавата беше засегната, а според официални лица щетите могат да достигнат милиарди евро.

Проливните дъждове доведоха до преливане на реки, които наводниха къщи и полета, повредиха мостове и пътища, отрязаха цели села и оставиха хиляди хора без електричество и течаща вода.

Експертите твърдят, че екстремните метеорологични условия отчасти се дължат на изменението на климата. Това лято в някои части на Европа бяха регистрирани рекордни горещини и горски пожари.

Във Ватикана папа Франциск каза, че се моли за жертвите на наводненията в Словения и Грузия и благодари на тези, които оказват помощ.

"През последните дни драматичните природни явления в Словения и Грузия причиниха много материални разрушения", каза той. "Моля се за жертвите, изразявам духовната си близост с техните семейства и с всички, които страдат от тези бедствия, като същевременно благодаря на тези, които предложиха помощ, особено на доброволците".

Експертите в Словения предупредиха, че въпреки че дъждът е спрял, съществува допълнителна опасност от свлачища в напоените с вода райони. Метеорологичната служба на Словения съобщи, че за по-малко от денонощие миналата седмица са паднали дъждове колкото за един месец.

Няколко силни бури в алпийската страна по-рано през лятото отвяха покриви, събориха хиляди дървета и убиха един човек в Словения и още четирима в други части на региона.
БГНЕС