/ ThinkStock/Getty Images
Ултравиолетовият телескоп, инсталиран на руския спътник „Ломоносов“, е открил в земната атмосфера мощни светлинни "експлозии", чието естество все още не е известно, заяви за РИА Новости Михаил Панасюк, директор на Института за ядрена физика на Московския държавен университет.

"С помощта на телескопа получихме по-значими резултати, отколкото очаквахме. Изглежда, че се натъкнахме на ново физично явление. Не знаем още каква е неговата природа. Например по време на полета на „Ломоносов“ на височина от няколко десетки километра няколко пъти наблюдавахме светлина "експлозия" с огромна мощност. Под нея нямаше нищо, всичко беше чисто. Никакви гръмотевични бури и облаци! Това, което причинява тази "експлозия", остава отворен въпрос", каза той.
 

ThinkStock/Getty Images


Панасюк обясни, че цялата атмосфера на Земята има ултравиолетови лъчения, част от които са известни на учените - това са спрайтове (електрически разряди в мезосферата и термосферата) и елфи (огромни блестящи вълни в горната част на буреносните облаци).

"Сред тези проблясъци има както природни, така и създадени от човека явления - например, летим над летището и виждаме сигналните светлини. Нашият телескоп записва и светлините на градовете, а също така открива ефекта на мощните радиостанции върху горните слоеве на атмосферата. Но ние се научихме да открояваме онези природни явления, от които се нуждаем", обясни директорът на Института по ядрена физика.
 

ThinkStock/Getty Images


Космическият апарат "Ломоносов" е изведен в орбита по поръчка на Московския държавен университет. Той изучава преходни светлинни явления (къси проблясъци) в горната част на земната атмосфера и радиационните характеристики на магнитосферата на Земята. Теглото му е 625 кг. Сателитът е снабден с космически телескоп за измерване на енергийния спектър и химическия състав на космическите лъчи с изключително високи енергии от околоземна орбита.

Освен това на него са монтирани комплекти от инструменти за изследване на космически гама-лъчи близо до магнитосферата на Земята. През ноември 2018 г. възникнаха проблеми в работата на научното оборудване на спътника, които все още не са отстранени.
БГНЕС