/ БТА
Според украински официални източници руският патрулен кораб "Сергей Котов", за който беше съобщено тази сутрин, че е поразен от украински морски дронове край бреговете на Крим, е потънал, съобщи ДПА.

Главното разузнавателно управление на министерството на отбраната на Украйна съобщи за удара на профила си в "Телеграм".

Потъването беше неофициално потвърдено в Москва. Проруският военен блог "Беларуски силовик" съобщи, че корабът е унищожен. Влиятелният блог "Рибар", който е близък до руското министерство на отбраната, излезе с подобен коментар. 

В интернет се появи видеоклип, за който се твърди, че показва удара по кораба през нощта. Във видеото се вижда кораб в залива на Феодосия, югоизточната част на Крим, да стреля по цели във водата, след което самият той бива разтърсен от мощна експлозия. 

Миналата есен беше съобщено, че дронове са атакували плавателния съд, който тогава е претърпял значителни щети. Руският Черноморски флот има общо четири подобни патрулни кораба, приети на въоръжение през 2017 г.

По-късно през деня украинското министерство на отбраната заяви, че по първоначални данни при атаката срещу "Сергей Котов" са били убити седем души от екипажа на кораба, а шестима са били ранени, предаде Укринформ. Украинското разузнаване предполага, че 52 души на борда са успели да се евакуират. 

Цената на потопения кораб е 65 милиона долара, пише още Укринформ.

Потъването на такъв модерен кораб ще бъде значителна загуба и неприятен удар за Москва, въпреки че в нейния черноморски флот има десетки други кораби, допълва Асошиейтед прес. 

Според статия, публикувана миналия месец от американския мозъчен тръст Институт за изследване на външната политика, патрулни кораби като "Сергей Котов" са част от средствата на Русия за противодействие на атаки с дронове. Този тип плавателни съдове използва радар и хеликоптер за откриване и унищожаване на безпилотни
Николай Велев, Виктор Турмаков/БТА