Украйна, Русия, Германия и Франция се договориха за прекратяване огъня в Украйна
Украйна, Русия, Германия и Франция се договориха за прекратяване огъня в Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Министрите на външните работи на Украйна, Русия, Германия и Франция съгласуваха на среща в Берлин декларация за прекратяване на огъня в Югоизточна Украйна, предадоха световните агенции. Целта на договорената поредица мерки е деескалация на конфликта, в който от април бяха убити над 400 души, отбелязва Асошиейтед прес.

Ройтерс посочва, че четиримата външни министри са се споразумели страните им да работят за възобновяване на примирието посредством тристранната контактна група (Русия, Украйна и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) с участието на проруските сепаратисти). Преговорите в рамката на групата трябва да бъдат възобновени до събота.

На срещата в Берлин е бил одобрен документ, който изразява "необходимостта от бързо договаряне на условия за едно стабилно, дългосрочно спиране на огъня", заяви на съвместна пресконференция с останалите си трима колеги руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

Лавров подчерта, че връщането към примирието не е самоцел, а необходимо условие за възобновяване на преговорите между двете страни в украинския конфликт, властите в Киев и проруските бунтовници, предаде ИТАР-ТАСС. Прекратяването на огъня не бива да бъде използвано за прегрупиране на силите, призова той.

Лавров предупреди, че диалогът може да донесе успех само, ако в него участват всички страни в конфликта. Русия призовава проруските бунтовници да прекратят огъня, този апел се съдържа в приетата днес декларация, отбеляза той. Лавров обърна внимание, че контактната група е единственият механизъм, в който са представени и централните украински власти, и проруските бунтовници. Той осъди думите на украинския президент Петро Порошенко, че сепаратистите трябва да бъдат или разоръжени, или унищожени.

Четиримата външни министри се споразумяха още контролно-пропускателните пунктове по руско-украинската граница да бъдат върнати под контрола на Киев, предаде Франс прес. Те приветстваха готовността на Русия да позволи на украински граничари да преминат през нейна територия, за да достигнат два от тези ГКПП, в случай че примирието влезе в сила. Въпросът за граничния контрол е особено важен, отбелязва АП. Новите украински власти и западните им съюзници изразяват безпокойство, че Русия изпраща през границата хора и оръжия в подкрепа на бунтовниците.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изрази задоволство, че днешната среща е преминала конструктивно. "Мисля, че това бе първа крачка, при това важна крачка в посока прекратяване на огъня", каза той, цитиран от Франс прес. Френският външен министър Лоран Фабиюс определи постигнатото днес споразумение като стъпка в правилната посока, предаде ИТАР-ТАСС.

Украинският външен министър Павло Климкин подчерта, че деескалацията на ситуацията в страната му ще бъде факт, когато мирният план на президента Петро Порошенко бъде спазван изцяло, съобщи Ройтерс.

Украйна разчита на ефективен контрол на границата с Русия, даде да се разбере Климкин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той призова ОССЕ да следи за процеса на прекратяване на огъня в Източна Украйна.

Междувременно в САЩ са скептични към случващото се. От администрацията на президента Барак Обама заявиха, че Русия подкрепя проруските бунтовници в Украйна, и поиска от Москва да промени сегашния курс, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на говорителя на Белия дом Джош Ърнест. Той нарече позицията на Русия "двусмислена".

"Приветстваме предизвикващите одобрение изявления от руската страна. Но очакваме, че те ще бъдат подкрепени с действия", каза още Ърнест.

"Продължаваме да оказваме натиск на президента (на Руската федерация Владимир) Путин и на Русия за това, за да престанат да подкрепят опълченците и да ги призоват да сложат оръжие", отбеляза говорителят на Белия дом.

САЩ се отнасят с разбиране към решението на украинския президент Петро Порошенко да не продължи спирането на огъня, каза също Ърнест, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Уважаваме решението на властите на Украйна да поддържат реда в страната", заяви Ърнест.

По думите му САЩ също така "приветстват стремежа на Порошенко" да проведе конституционни реформи. Говорителят на Белия дом обърна внимание на готовността
на украинския президент да възобнови примирието, ако опълченците сложат оръжие.

Както заяви Ърнест, "за съжаление подкрепяните от Русия сепаратисти не спазиха споразумението за примирие". По думите му "едностранното спиране на огъня не работи".

"В продължение на десет дни, докато траеше примирието, наблюдавахме (нееднократни) инциденти", отбеляза говорителят на Белия дом, поставяйки цялата вина за тях върху опълченците, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Източник: БТА