Украйна никога няма да приеме повишената цената на газа
Украйна никога няма да приеме повишената цената на газа / снимка: БГНЕС, архив

Украйна никога няма да приеме цената на газа, наложена от Русия, и ще я оспори в международния съд, ако не бъде постигнато споразумение в понеделник, заяви премиерът Арсений Яценюк, цитиран от АФП. Той обяви, че обявеното днес плащане е само за дълговете, натрупани преди 1 април, дата от която Москва вдигна цената на газа.

„Украйна никога няма да приеме цена на газа от близо 500 долара (за 1000 куб.м). В понеделник ще има последен кръг на преговорите, които ще приключат или с подписване на споразумение, или с внасяне на жалба” в арбитража в Стокхолм, заяви Яценюк пред членовете на кабинета.

Украйна е превела 780 млн. евро за руския газ. Украинските партньори показаха документ, който потвърждава този факт, каза еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС. Йотингер участва в тристранните разговори ЕС - Русия - Украйна в Берлин за уреждане на газовия проблем между Москва и Киев.

Еврокомисарят съобщи освен това, че руската страна е изразила готовност да продължи преговорите с Украйна по цената и доставките на газ. Украйна и Нафтогаз сега имат достатъчно средства, за да се разплатят с Газпром, каза още Йотингер.

На преговорите по газа се очерта „определен консенсус”, заяви в Берлин украинският енергиен министър Юрий Продан, цитиран от ИТАР-ТАСС. На днешните тристранни преговори по газа руската и украинската страна не можаха да се споразумеят за окончателно уреждане на спора, каза в края на разговорите Йотингер и посочи, че в понеделник в Брюксел ще има нов кръг от преговори.

Източник: БТА