САЩ смятат, че потопеният руски ракетен крайцер "Москва", флагманът на руския Черноморски флот, е бил поразен от две украински ракети, предаде Ройтерс, позовавайки се на висш американски служител.

Говорилият при условие за анонимност служител каза, че става дума за противокорабни ракети "Нептун". САЩ предполагат, че има жертви сред екипажа, но броят им не е ясен, добави той.

Мощни експлозии в Киев след потъването на крайцера „Москва“

Руски осведомителни агенции вчера цитираха министерството на отбраната на Русия, което съобщи, че ракетният крайцер "Москва" е потънал в бурно море, след като по информация от ведомството на кораба е възникнал пожар и е имало експлозии сред складирани на борда боеприпаси. Украйна заяви, че е изстреляла ракети от брега срещу крайцера. Агенция Ройтерс не е успяла да потвърди версията на нито една от двете страни.

Същевременно Наталия Гуменюк, говорител на военното командване на южния украински военен район, заяви днес, че екипажът на крайцера не е могъл да бъде спасен. Тя добави, че Москва няма да прости на Киев, че е потопил "един от символите на империалистичните й амбиции", предаде Франс прес.

Потъна руският крайцер „Москва“

"Наблюдавахме корабите, които се опитваха да му се притекат на помощ, но дори силите на природата бяха на страната на Украйна. Буря попречи да бъде спасен крайцерът и да се евакуира екипажът", каза Гуменюк.

Тя добави, че не може да предостави повече детайли за момента относно съдбата на екипажа поради липсата на достоверни данни.
БТА