/ iStock/Getty Images
Германски учени организираха експеримент по време на концерт в Лайпциг, за да проследят как се разпространява новият коронавирус при събиране на много хора, съобщиха световните информационни агенции.

Концертът е в рамките на изследването Рестарт19 на университетския медицински център в Хале. С него специалистите искат да установят дали културните и спортни прояви са безопасни в условията на COVID-19.

Доброволците получиха маски за лице, каквито се използват в болниците, и флакони флуоресцентен дезинфектант за ръце, с който да бъде проследено кои са най-докосваните повърхности. Специалисти измерваха и траекторията на издишваните аерозоли. Зрителите получиха също проследяващи устройства, с които да се следи разстоянието между тях и да бъде установено кои зони, като входове или щандове, са най-рискови за струпване.

Концертът на певеца Тим Бенцко беше на закритата арена в Лайпциг. Присъстваха 1400 души. В дните преди концерта изследователите се притесняваха, защото само една трета от необходимите им 4200 души се регистрираха за участие.

Изследователите възпроизведоха три сценария на концерта за сравняване на риска. Първият напомняше на концерт без ограничения, вторият със следване на здравните препоръки, а третият - с намален брой публика, за да бъде осигурена дистанция от 1,5 м.

Певецът благодари на зрителите, "че помагат за завръщането към нормалното възможно най-бързо". След концерта той каза, че това е научен експеримент, но "всички ние наистина му се насладихме".

Учени: Някои антитела предпазват от повторно заразяване с COVID-19

"Изключително доволен съм от дисциплината на участниците - каза ръководителят на изследването Щефан Мориц на пресконференцията след концерта. Бях изненадан колко дисциплинирано всички носеха маските".

Резултатите от изследването, финансирано от властите на провинциите Саксония и Саксония-Анхелт се очакват след четири до шест седмици.

Бюджетът на проекта е един милион евро. Целта е да бъде разработен математически модел за изчисляване на риска от големи мероприятия по време на пандемията.
БТА