/ iStock/Getty Images
Трима души от екипажа на риболовен кораб от Сиатъл, които са имали антитела, способни да неутрализират новия коронавирус, не са били инфектирани повторно от Ковид-19, заразил повечето от хората на борда на плавателния съд, пише Франс прес.

Въпросните лица са изследвани от учени от университета във Вашингтон и от онкологичния център"Хътчинсън" в Сиатъл.

"Наличието на неутрализиращи антитела в организмите на тримата пациенти от прекарана предишна инфекция в значителна степен се свързва с тяхната устойчивост срещу повторно заразяване", пишат учените в сайта Medrxiv.

Откриха кои са най-силните антитела срещу коронавируса

Това е първата публикация, която прави връзка между неутрализиращите антитела и риска от повторно заразяване.

Тествани са 120 души от 122-ма, преди да се качат на борда на риболовния кораб през месец май. При тях е трябвало е да бъде установен както активният вирус с вирусологичен тест, така и антитела в кръвта /чрез серологичен тест/, свидетелстващ за предишна инфекция.

Никой тогава не дал положителна проба за Ковид-19. Но шестима били заразени преди това и били изработили антитела срещу коронавируса.

При завръщането на кораба 85,2 процента от членовете на екипажа били заразени с Ковид-19. Сред тях фигурирали и трима от моряците с антитела при отпътуването. Тези, които устояли на вируса, имали доказани неутрализиращи антитела в кръвта. А що се касае до другите тримата заразени с антитела, явно първата им инфекция е била слаба и без симптоми. Тяхното производство на антитела в случая е било незначително.

Учените стигнали до извода, че хората могат лесно да се заразят повторно с Ковид-19. Но това едва ли ще се случи, ако са изработили в организма си неутрализиращи антитела.
БТА