Турската армия няма да се намесва в политиката
Турската армия няма да се намесва в политиката / снимки: БГНЕС

Турската армия заяви, че не желае да се замесва в „политически спорове” на фона на големия политически корупционен скандал. Политическата криза принуди министър-председателят Реждеп Тайип Ердоган да преструктурира кабинета си след оставките на трима министри. Синовете на въпросните министри са сред десетките задържани като част от мащабно разследване за корупция.

Това породи рязък спад на турската лира спрямо долара.

Висшият административен съд на страната блокира правителствено постановление, с което се нарежда на полицията да информира началниците си преди да започне разследване. Правителството представи предложението си миналата седмица след серия полицейски акции срещу високопоставени фигури като част от разследване за корупция. Решението на съда е последната пречка пред усилията на Ердоган да спре политическите последици от скандала, съобщи БиБиСи.

Изявлението на турската армия идва в отговор на предположение на съюзник на премиера пред медиите, че корупционният скандал може да представлява заговор за военен преврат.

„Турските въоръжени сили не желаят да бъдат замесвани в политически дебати. От друга страна, ВС ще продължат да следят отблизо развитието на събитията по отношение идентичността си и правните позиции на своите членове”, се казва в изявлението на армията. Турция има история на военните преврати, но силата на военните е ограничена при управлението на Ердоган.

Полицията провежда разследване по твърдения за незаконни парични преводи към Иран и подкупи за строителни проекти, съобщава БГНЕС.

В сряда премиерът Ердоган посочи 10 нови министри, които да се присъединят към кабинета му след разговори с президента Абдула Гюл. Един от тримата министри, подали оставка, този на околната среда Ердоган Байрактар, призова министър-председателя сам да слезе от поста си.

Благотворителна организация, свързвана със сина Ердоган, е също в процес на разследване, съобщава опозиционният вестник „Джумхуриет”. Редица високопоставени лица в полицията и съдебната система бяха премахнати от постовете си от началото на арестите преди 10 дни.

Турската армия няма да се намесва в политиката
netinfo

Държавният прокурор Муаммар Аккаш заяви, че е бил възпрепятстват от провеждането на разследване за корупция и е бил отстранен от случая. Според него, полицията е нарушила производството като не е извършила някои арести, които той е наредил. Главният прокурор на Истанбул Туран Чолаккадъ заяви, че Аккаш е бил премахнат е позицията си заради разкриване на информация пред медиите.

Коментатори в Турция смятат, че скандалът е резултат от борбата за власт между правителството на Ердоган и базирания в САЩ мюсюлмански духовник Фейтула Гюлен. Смята се, че Гюлен има много последователи в турската полиция и съдебната система. Поддръжници виждат движението „Хизмет”, вдъхновено от мюсюлманския духовник, като модерното лице на исляма, но критиците поставят под въпрос неговите мотиви.

Гюлен, който отрича участие в разследването, напуска Турция през 1999 г., след като е обвинен от правителството в заговор да създаде ислямска държава. Обвиненията срещу него са свалени, но той не се връща в родината си и понастоящем живее в Пенсилвания, САЩ.