АстраЗенека
АстраЗенека / БТА
Трета доза от ваксината срещу COVID-19 на Оксфордския университет и AstraZeneca предизвиква силен имунен отговор, съобщава Ройтерс, като цитира изследване на учени.

Авторите на изследването подчертават, че засега няма доказателства, че е нужна трета доза за подсилване на имунната реакция, особено като се има предвид и липсата на ваксини в някои страни.

Проучването на университета в Оксфорд е установило, че трета доза от ваксината увеличава имунната защита с антитела и T-клетки, като втората доза може да бъде отложена с до 45 седмици и също да предизвика силен имунен отговор.

Изследването е проведено сред 30 души, получили късна втора доза и 90 души, получили трета доза. Всички участници са на възраст над 55 г.

Директорът на Оксфордската група по ваксините Андрю Полард каза, че доказателствата, че ваксината предпазва срещу сега разпространените варианти на новия коронавирус за определен период от време, означава, че вероятно усилваща трета доза няма да е нужна.

"Трябва обаче да сме в състояние да усилим защитата, ако това се окаже необходимо...но нямаме никакви доказателства, че това ще е нужно", каза той пред журналисти.
БТА