Траурна церемония за жертвите от Хирошима
Траурна церемония за жертвите от Хирошима / снимки: BGNES

Около 45 хиляди души участваха в траурната церемония в Мемориалния парк на мира в Хирошима, по случай 62-та годишнина от първото атомно бомбардиране на населено място в човешката история.

На траурната церемония присъстваха премиерът на Япония Шиндзо Абе, депутати, роднини на загиналите, общественици, предаде ИТАР-ТАСС.

По традиция ято бели гълъби излитат в небето над Мемориалния парк в 8,15 ч местно време сутринта - в минутата, в която бомбардировачът Б-29 "Енола Гей" пусна бомбата на 6 август 1945 година.

Кметът на града Тадатоши Акиба прочете Декларация за мир с призив към световната общност да не намалява усилията си за ядрено разоръжаване.

Премиерът Шиндзо Абе заяви, че Япония ще положи всички усилия за изкореняване на ядрената заплаха. Той обеща, че страната ще продължи да се придържа към обявените в края на 60-те години три "неядрени принципа" - да не произвежда, да не изнася и да няма ядрено оръжие.

Бомбата над Хирошима уби около 140 хиляди жители на града още във времето на взрива и в първите шест месеца след него. Три дни по-късно бе хвърлена и бомбата над Нагасаки. Броят на загиналите до края на 1945 година достигна 74 хиляди души. Общият брой на жертвите до днес е почти 252 000 души.