„Трансперанси”: Корупцията в съдебната система спъва икономическото развитие
„Трансперанси”: Корупцията в съдебната система спъва икономическото развитие / netinfo

Корупцията в съдебните инстанции е фактор на нестабилност и спъва икономическото развитие. Това заключение се съдържа в публикувания предварителен доклад на базираната в Берлин неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл", цитиран от Франс прес.

Според организацията, която следи проявите на корупция във всички области на обществения сектор, корумпираната съдебна система възпрепятства способността на държавите да се борят с престъпността и тероризма, забавя икономическото развитие и не позволява на гражданите да уреждат безпристрастно съдебните си спорове с отделни лица или с властите, се посочва в документа.

Независимата и безпристрастната съдебна система от своя страна има важни последствия за търговията, инвестициите и финансовите пазари, допълва докладът.

Всяка есен "Трансперънси интернешънъл" публикува класация на държавите в зависимост от степента на корумпираност на тяхната икономика. Този път, за да подготви доклада си, организацията е анализирала съдебните системи на 37 държави, сред които и България.

Организацията отбелязва влошаване на спазването на международните стандарти в такива държави като Аржентина и Русия, където политическата власт е затегнала контрола си над съдебната система през последните години.

В Албания, Гърция, Индонезия, Мексико, Молдова, Мароко, Перу, Тайван и Венецуела прибягването до подкупи, за да се получи достъп до съдилищата или за да се постигне благоприятно развитие по внесени в съда искове и жалби, е често прилагана практика.

Някои държави са посочени в доклада като пример за "добри ученици", които са научили урока си след отправените им критики. Похвалена е Грузия, която е ускорила реформите си в сферата на борбата с корупцията, а също и Хърватия и Чили.

Сред "лошите ученици" в доклада са изброени Азербайджан, Египет, Мексико и Панама. Тук е спомената и Чехия, в която реформите не напредват, както и Румъния, където съдебната система е корумпирана и безсилна.

В доклада е представена диаграма, обобщаваща резултатите от допитване на общественото мнение в 37-те анализирани държави. Участниците в допитването е трябвало да отговорят на въпроса дали съдебната система в тяхната държава е корумпирана или не. Въз основа на отговорите е съставена класация, като начело е

Парагвай, където близо 90 процента от анкетираните са казали, че съдебната им система е корумпирана. България е на девето място, тъй като над 75 процента от анкетираните са посочили страната си за корумпирана, а десета е Нигерия. В челната десетка попадат също Перу, Камерун, Македония, Боливия, Мексико, Хърватия и Индия.

В дъното на класацията са Швеция, Сингапур и Дания, където едва под 10 процента от анкетираните смятат, че има корупция в съдебните им системи.