Топлинни рекорди и проливни дъждове заляха Европа
Топлинни рекорди и проливни дъждове заляха Европа / netinfo

Топлинни рекорди и проливни дъждове белязаха различни части на Европа през изминалия уикенд, отбелязва унгарското икономическо издание "Будапест бизнес джърнал".

Докато Източна Европа подобряваше температурните си рекорди с всеки изминал ден, бури и проливни дъждове пометоха Западна Европа.

Жертвите на топлинната вълна от миналата седмица в Източна Европа станаха 22 души. 15 от тях са в Румъния, 2 в България и 5 в Австрия. Предходната гореща вълна в Източна Европа от края на юни отне живота на 30 души

В Унгария в петък беше поставен абсолютен национален рекорд за най-висока температура от 41,9 градуса по Целзий. Горещините предизвикаха пожари, които унгарските противопожарни служби потушаваха през целия уикенд. Транспортната компания на Будапеща в събота и неделя поливаше с вода трамвайните релси в столицата, деформирали се от температурите. Лифтът на хълма в Буда пък беше затворен, защото кабелите се удължиха от горещините и той стана опасен за пътниците.

Молдова е обхваната от най-суровата си суша от 60 години насам. Миналата седмица в Кишинев беше поставен температурен рекорд от 39,4 градуса по Целзий, най-високата отчетена температура от 1880 г. насам.

В неделя Великобритания, Германия и Швейцария пък бяха буквално удавени от проливните дъждове.

В германската провинция Бавария 82-годишна жена загина, след като домът й в приземен етаж на къща се наводни от поливните дъждове. В два района на тази провинция беше обявено извънредно положение. На много места там къщите бяха наводнени от вода с дълбочина метър и половина, която преля от коритата на реките.

Заради наводненията германската 73-а автомагистрала беше затворена за няколко часа и стотици автомобилисти попаднаха в капан на нея, посочва БТА. Те бяха евакуирани от противопожарните служби, но оставиха на пътя автомобилите си. Проливните дъждове се изсипаха над Германия само два дни, след като там вече бяха валели порои.

В събота вечерта гръмотевична буря премина над швейцарската столица Берн. Съпътстващите я проливни дъждове наводниха там много домове и предизвикаха свличане на земни маси.

В Дания и Швеция метеорологичните служби издадоха предупреждение за обилни дъжвове, които могат да предизвикат наводнения.

Във Великобритания части от Централна и Западна Англия бяха парализирани от наводненията, предизвикани от проливните дъждове, подължили целия уикенд. Около 150 000 домове в графство Глостършър останаха без вода, след като пречиствателните инсталации на компанията "Севърн трент уотър" бяха сериозно наводнени. Компанията съобщи, че други 200 000 души ще останат без водни запаси в градовете Глостър, Тюксбъри и Челтнъм. Половин милион души в графство Глостършър са път да останат и без електричество.

В графство Устършър 100 души, спасили се от придошлата вода върху покривите на къщите си, бяха евакуирани с военни хеликоптери. Общо над 1000 души прекараха нощта в специални подслони там.

В Централна и Западна Англия заради наводненията беше нарушен и пътният и железоптният трафик. Местни застрахователи предвиждат щетите от наводненията да възлязат на стотици милиони британски лири. Премиерът Гордън Браун посети днес пострадали от стихията райони в Западна Англия.

Британските метеоролози очакват още проливни дъждове, но не в най-тежко засегнатите през изтеклите дни райони в Средна Англия. Очаква се пороите да се изместят към Южна Англия по течението на Темза, а това означава потенциална заплаха за Лондон.