/ БГНЕС, архив
Тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ съобщи, че е проследило шестминутния полет на изстреляната от Северна Корея ракета, вероятно балистична с малък радиус, предадоха осведомителните агенции.
 
В съобщението се казва, че командването наблюдава внимателно действията на режима в Пхенян и отстоява ангажимента да опази сигурността на съюзниците Република Корея и Япония.
 
Северна Корея отново изстреля ракета (ВИДЕО)

Белият дом заяви, че президентът Доналд Тръмп е уведомен за поредния севернокорейски ракетен тест, за който първо съобщи генщабът на Южна Корея. Според военните в Сеул ракетата вероятно е била от клас "Скъд", като е прелетяла 450 км и а паднала в морето.
 
Японският премиер Шиндзо Абе заклейми действията на Пхенян и заяви, че Япония ще предприеме заедно с други страни мерки, които да възпрат севернокорейския режим от по-нататъшни военни провокации. "Както се споразумяхме на срещата на Г-7, въпросът за Северна Корея е главен приоритет на международната общност", каза той пред репортери. По думите му Токио ще работи съвместно с Вашингтон за предприемането на "специални действия" за възпирането на КНДР и ще поддържа тесни контакти със Сеул и други правителства.
 
Ким Чен-ун: Северна Корея стана "водеща ракетна сила в Азия"
 

БГНЕС, архив


През последните седмици Северна Корея извърши няколко пробни изстрелвания на балистични ракети. Последното беше на 21 май - от крайбрежието на изток към морето, - а вчера в присъствието на лидера Ким Чен-ун бе изпробвано ново противовъздушно оръжие.
 
ООН поиска от Северна Корея да прекрати опитите си с балистични ракети

Ройтерс припомни, че САЩ обсъждат с Китай приемането на нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Според агенцията Пекин, който е главният дипломатически поддръжник на Пхенян, осъзнава, че е крайно време да бъде ограничена оръжейната програма на КНДР чрез преговори.
 

БГНЕС, архив


Експерти предполагат, че Северна Корея вече притежава ключова информация, която ще му помогне да разработи и междуконтинентални балистични ракети.
БТА