/ БТА
Индия се бори с екстремни метеорологични условия, които предизвикаха силни горещини, свлачища и наводнения и през седмицата отнеха живота на най-малко 11 души, сред които на място са загинали жена и трите ѝ дъщери, съобщиха официални лица, цитирани от Ройтерс.

Миналата нощ в Столицата Делхи беше най-горещата от шест години насам, а болниците в 20-милионния град съобщават за най-малко пет смъртни случая от топлинен удар, пише вестник "Таймс ъв Индия".

Наводнения и свлачища, предизвикани от непрестанните дъждове в североизточния щат Асам, снощи отнеха живота на най-малко 6 души. "Свлачище погреба живи жена и трите ѝ дъщери", заяви по телефона официален служител на щата. "Къщата им е била на склон и те са загинали на място през нощта", каза той. Телата им са били извадени след тричасова операция по издирване и спасяване. Загинало е и тригодишно дете.

От март насам температурите в Делхи и близкия пустинен щат Раджастан се покачиха до 50 градуса по Целзий, а в северозападните и източните райони на страната бяха регистрирани горещи вълни, продължили повече от обичайното.

Над 160 хиляди души в Асам бяха засегнати от тежките метеорологични условия, като необичайно високите нива на водите предизвикаха опасност от преливане на Копили. Това е един от най-големите притоци на Брахмапутра, която е една от най-големите реки в Индия. Повече от 30 души в щата са загинали от края на май досега при наводнения и свлачища, предизвикани от проливни дъждове.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Иванова/БТА