/ Istock
Кьолнската катедрала е под засилена полицейска охрана по Коледа - заради опасенията, че може да бъде атакувана от ислямисти.

Непосредствено преди коледните служби полицията увеличи мерките за сигурност в катедралата в Кьолн заради получени сведения за възможна атака от страна на ислямистка групировка, пише Deutsche Welle. В събота катедралата бе претърсена с кучета, а желаещите да влязат в храма се подлагат на засилен контрол.

Засилени мерки и във Виена

В австрийската столица мерките за сигурност също бяха засилени - и там са били получени сведения за възможен атентат срещу църква. По данни на АРД след получените сигнали се извършват разследвания срещу множество хора в Австрия, Испания и Германия, има и няколко задържани лица. За заподозрените се смята, че са част от базирана в Афганистан групировка, свързана с "Ислямска държава".

Кьолнската полиция не съобщава подробности

От кьолнската полиция обосноваха засилените мерки със сигнал за опасност, без да съобщават подробности. Посетителите на катедралата в Кьолн трябва да имат предвид, че ще бъдат подлагани на обстойни проверки в следващите дни.

"Макар сведенията ни да се отнасят за Нова година, ще увеличим проверките за сигурност още от днес", каза шефът на кьолнската криминална полиция Михаел Есер.
Deutsche Welle