Телефон 112 все още е непознат за много европейци
Телефон 112 все още е непознат за много европейци / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Прекалено малко европейци знаят за телефон 112, на който могат да позвънят при възникнала спешна ситуация, в която и да е страна от Европейския съюз, предаде АФП, като се позова на изследването Евробарометър на Европейската комисия. Проучването показват, че 49% от европейците изобщо не са чували за телефон 112, въпреки че кампанията за популяризирането му се води вече от години.

Номерът 112 може да бъде набран безплатно от фиксиран или мобилен телефон навсякъде в ЕС 24 часа в денонощието седем дни в седмицата. Той свързва хората с подходящите спешни служби (полиция, пожарникари, Бърза помощ) на няколко европейски езици.

Допитването Евробарометър, направено през януари, показва, че едва 10% от гърците знаят какво представлява телефон 112. На второ място са британците, от които едва 18% са чували за телефон 112. На обратния полюс са жителите на Люксембург и на
Румъния, където съответно 80 и 71% знаят за какво служи номер 112.

Притеснявам се от факта, че европейските граждани не познават тази важна основна услуга и че националните правителства не правят повече, за да ги запознаят, заяви европейския комисар Нели Крус, която отговаря за цифровите технологии.

Съгласно решение на комисията по вътрешен пазар към Европейския парламент, взето днес, новите модели автомобили, трябва да бъдат оборудвани със системата eCall, която автоматично се свързва със спешните служби чрез телефон 112 в случай на инцидент. Тази мярка ще започне да се прилага от октомври 2015 г., отбелязва БТА.

Технологията може да допринесе за спасяването на 2500 човешки живота годишно, твърди европейската депутатка Олга Сехналова.