Текстилната индустрия в Бангладеш възобнови работата си
Текстилната индустрия в Бангладеш възобнови работата си / снимка: Reuters, архив

Текстилната индустрия в Бангладеш възобнови дейността си след затварянето за осем дни заради рухването на сграда с цехове за конфекция, при което загинаха 427 души, съобщи представител на сектора.

„Всички фабрики отвориха врати днес и работниците се върнаха на работа”, заяви Шахидула Азим, заместник председател на Националната асоциация на фабрикантите и износителите на дрехи. Осеметажна сграда, в която се помещаваха пет цеха за конфекция, се срути на 24 април в Савар, околностите на Дака. Това е най-голямата драма в историята на индустрията в страната в Южна Азия.

Милиони работници в текстилния сектор се върнаха на работа в индустриалните зони около столицата, където всеки ден произвеждат конфекция, предназначена за западни марки, уточнява БГНЕС. „Няма данни за протести или насилие”, уточни Азим.

Работниците в текстилния сектор, повечето от които получават едва по 40 долара на месец, масово напуснаха работните си места след драмата миналата седмица, която разкри жестоката действителност с „мизерните цехове” и липсата на сигурност. През ноември при пожар в завод загинаха 111 души.

В същото време високопоставен служител в Министерството на вътрешните работи, което ръководи правителственото разследване на трагедията с рухналата сграда съобщи, че вибрации от големите електрогенератори са причинили рухването на 8-етажната постройка.

„На покрива на зданието, в което са се помещавали шивашки фирми, са били разположени четири огромни генератора, което е в разрез с всякакви правила. Рухването на сградата се дължи на вибрациите от едновременното действие на тези генератори и на хилядите шевни машини на фирмите”, обясни той.

На 24 април в селището Савар край столицата Дака се срути 8-етажна сграда. С постройката се помещавали текстилни цехове, а под руините бяха погребани стотици работници. Броят на жертвите вече надхвърли 500 души.