/ БТА
Талибаните възпрепятстват усилията на германското правителство да евакуира бивши афганистански работници и други лица, изложени на риск от преследване при новия режим, съобщи сп. „Шпигел“.

Планът за спешна помощ за хиляди бивши местни служители на германски институции, политически активисти и артисти в Афганистан е в застой поради все нови и нови домогвания от страна на бойците, се казва в днешната публикация, която се позовава на вътрешни данни от министерството на външните работи, съобщава ДПА.

Въпреки че през юли Берлин успя да доведе в Германия 1044 афганистанци, първоначално се предвиждаше между средата на юли и средата на септември да бъдат евакуирани общо 7700 души - цел, която вече не изглежда изпълнима поради все по-строгия контрол от страна на талибаните, се посочва в информацията.

Понастоящем темпото на заминаване се е забавило, съобщиха от германското външно министерство при запитване на ДПА, като добавиха, че в момента талибаните позволяват на гражданите да напускат страната само с паспорт. Проблемът е, че паспорти почти не се издават.

Липсата на паспорти е "голям проблем" за заминаване по всички възможни маршрути, заявиха от германското външно министерство.

Талибаните възпрепятстват и изпълнението на споразумението между Германия и Пакистан, постигнато през юни, за което се предполагаше, че ще позволи на бившите работници да влизат в Пакистан дори без паспорти.

Талибаните поеха властта в Кабул през август 2021 г. 
БТА