Близо 3000 души бяха евакуирани от рискови райони в източната част на Тайван преди тайфуна Хайкуи, докато властите се подготвяха за първата тропическа буря, която директно ще удари острова от четири години насам.

Хайкуи, който до неделя сутринта вече беше донесъл проливни дъждове, е с постоянна скорост на вятъра от около 140 км/ч и се очаква да достигне сушата в източната част на Тайтунг към 17:00 ч. (09:00 ч. по Гринуич).

Училищата и офисите в южната и източната част на острова бяха затворени, а повече от 200 вътрешни полета бяха отменени, предаде АФП.

Малко преди 9:00 ч. сутринта бурята се намираше на около 180 км източно от Тайван, съобщиха от Централното метеорологично бюро на Тайван на пресконференция.

"От вчера тя е набрала известна сила. Очаква се да представлява значителна заплаха за повечето райони в Тайван с ветрове, дъждове и вълни", каза заместник-директорът Фонг Чин-цзъ.

Той добави, че до понеделник бурята ще се придвижи на запад към Тайванския проток.

"Трябва да сме нащрек срещу мощните ветрове и проливните дъждове, които тайфунът носи", каза още Фонг.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че властите са евакуирали повече от 2800 души в седем града в Тайван като предпазна мярка. 
БГНЕС