/ iStock/Getty Images
Световната здравна организация откри в Женева днес двудневна глобална научна конференция, която има за цел да ускори разработването на лекарства и ваксини срещу новия коронавирус, предаде ДПА.

Откривайки форума, шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус изрази надежда, че един от резултатите на конференцията ще бъде съгласуването на пътна карта за изследвания и мерки за борба със заразата от коронавируса, около която учените и донорите да се обединят. Той отбеляза, че коронавирусът е проверка за целия свят, способен ли е той "да се сплоти за борба срещу общ враг, който не признава нито граници, нито идеологии".

В работата на форума участват около 400 експерти, медици, служители в общественото здравеопазване и правителствени представители от различни страни. Те ще обсъждат сегашната степен на познания за произхода, начините на предаване и лечение на вируса, както и "тъмните петна" в знанията ни за него. Ще се координират международните усилия в сферата на разработка на методи за лечение.

СЗО: Коронавирусът може да се разпространява и от хора, които не са били в Китай

"Публикации, патенти и печалби сега нямат значение. Онова, което има значение, е да се спре епидемията и да се спасят човешки животи", подчерта Гебрейесус, призовавайки учените да си сътрудничат и да споделят своите открития и констатации.

Към днешна дата Китай е съобщил за 42 708 потвърдени случая, включително за 1017 смъртни, заяви той, цитиран от Ройтерс.

"При положение че 99 процента от случаите са в Китай, това в много голяма степен си остава извънредна ситуация за тази конкретна страна, но такава, която крие много голяма заплаха за останалия свят", добави Гебрейесус пред над 400-те участници в конференцията, изследователи и представители на национални власти, някои от които участваха във форума посредством видеоконферентна връзка от континентален Китай и Тайван.

"Най-важното нещо е да има солидарност, солидарност и пак солидарност. Това в особена степен важи за споделянето на проби и анализи на генетичната последователност на вируса", каза Гебрейесус. "За да победим тази епидемия, ни е нужно открито и справедливо споделяне, на честен и справедлив принцип", добави той.