/ iStock/Getty Images
Опасността все още не е отминала, предпазни маски трябва да се носят на всички обществени места. По този начин Световната здравна организация промени официалната си позиция, която отстояваше от месеци.

СЗО предупреди: Вирусът не си е отишъл, може да удари отново

Агенцията на ООН обяви, че носенето на маски всъщност помага срещу разпространението на коронавируса. Досега от СЗО твърдяха, че няма доказателства за ползата от масовото използване на предпазните средства.

В новите си насоки от организацията казват, че са били разгледани изследвания, направени в последните няколко седмици. Вече се препоръчва на правителствата по света - гражданите да носят маски на обществено място.

СЗО подновява изпитанията на хидроксихлорохин срещу COVID-19

„Маските създават фалшивото усещане за сигурност, което кара хората да пренебрегват останалите мерки, като миенето на ръцете и спазването на дистанция на обществено място. Не мога да го кажа по-ясно от това - маската сама по себе си няма да ви предпази от COVID-19. Тя е само част от обширен подход в борбата със заразата. Основните неща остават откриване на случаите, изолация, тестване на контактните хора и проследяването на всеки един от тях”, каза генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.
БГНЕС